MENÜ EN

Haberler

« Geri
Kazancı Holding YK Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı, Dünya Gazetesi Enerji Eki İçin Soruları Yanıtladı.

Kazancı Holding YK Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı, Dünya Gazetesi Enerji Eki İçin Soruları Yanıtladı.

28.10.2021

Özbekistan yatırımı şirketimizin yurt dışındaki en büyük projesi oldu.

Global marka olma stratejisiyle birçok ülkeye yatırım yaptıklarını belirten Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji CEO Cemil Kazancı, “Özbekistan’da kurmakta olduğumuz 740 MW kurulu güçteki santrallerimizin yüzde 70’ini tamamladık. Bu yatırımla şirketimiz yurt dışındaki en büyük santral projesine ulaşacak” dedi.

Türkiye’nin globalleşme yolunda hızla ilerleyen enerji şirketi Aksa Enerji, 2020 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te ve ayrıca Buhara’da, toplam 740 MW’lık üç farklı doğal gaz kombine çevrim santralini yakında devreye alacak. Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji CEO Cemil Kazancı, “Bu projemiz şu anda yaklaşık yüzde 70 oranında tamamlandı. Taşkent’teki iki santralimiz toplam 470 MW kapasiteye sahip, Buhara’daki santralimiz 270 MW kapasite ile Özbekistan’da üretim yapacak. Özbekistan’daki yatırımlarımız şirketimizin yurt dışındaki en büyük santral projesi olup şimdiye kadar imzaladığımız en uzun vadeli dolar bazlı alım garantili anlaşmasıdır” diye konuştu.

25 yıl boyunca işletecekleri bu santrallerin devreye girmesiyle birlikte kurulu güçlerinin 2 bin 706 MW’a ulaşacağını belirten Kazancı, “Böylece kurulu gücümüzün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise yurt dışında olacak ve bizi yurt dışında enerji üretimi alanında faaliyet gösteren halka açık Türk şirketleri arasında kurulu güç bazında en büyük şirket konumuna yükseltecek. Sektördeki deneyim ve uzmanlığımızla Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada yeni yatırımlarla büyümeye hem ülkemize hem de faaliyet gösterdiğimiz bölgelere yatırımlarımızla değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

Kendi ekipmanlarımızla üç Afrika ülkesinde enerji santralleri kurduk.

Aksa Enerji olarak 1997 yılından bu yana kömür, akaryakıt, biyogaz, doğal gaz, rüzgâr ve hidroelektrik gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla enerji santrali kurduklarını ve işlettiklerini dile getiren Kazancı, “Bu konudaki bilgi birikimimiz ve deneyimimizi enerji ihtiyacı olan ülkelerde santral kurulumlarıyla yurt dışına taşıyoruz. Şu ana kadar kendi ekipmanlarımızı kullanarak 6-9 ay kadar kısa inşaat süreleriyle üç Afrika ülkesinde enerji santralleri kurduk. Şirketimiz bugün Gana’da 370 MW, Mali’de 60 MW ve Madagaskar’da 66 MW kurulu gücündeki santrallerimizle yurt dışında aktif olarak faaliyet gösteriyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Kongo Cumhuriyeti’nde 50 MW’lık doğal gaz santralinin rehabilitasyonunu tamamlamak üzere olduklarını dile getiren Kazancı, bu santralde 50 MW daha kapasite artışı yaparak 2022 yılında Kongo’da toplam 100 MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Mali’de ise 20 MW’lık ek kapasitenin 17 MW’ını devreye aldıklarını ifade eden Kazancı, “Bunun dışında Libya’da, bir enerji santralinin mühendislik, tedarik ve inşaat hizmetlerini üstlenmek üzere ön protokol imzaladık. Doğu Avrupa’da ise Ukrayna’da İzmail ve Odessa şehirlerinde iki ayrı kombine çevrim elektrik santral projesine ilişkin iş birliği anlaşmaları imzaladık” dedi. 

Kazancı Holding’in iştiraki şirketlerinin faaliyetlerinden bahseden Kazancı, Aksa Jeneratör’ün, Türkiye jeneratör pazarının lideri olmasının yanında dünyanın ilk beş jeneratör üreticisi arasında yer aldığını ve 173 ülkeye jeneratör satışı gerçekleştirdiğini söyledi. Aksa Doğalgaz’ın yüzde 23 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi olduğunu bildiren Kazancı, Aksa Elektrik’in ise dağıtım bölgelerinde toplam 2,2 milyon aboneye hizmet verdiğini ifade etti.

Yenilenebilir enerji alanında yeniden faaliyet göstermeye başlayacağız.

Yurt dışı yatırımlarını yanı sıra yurt içinde de özelikle yenilenebilir enerji alanında yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini ifade eden Kazancı, “Bu doğrultuda Bingöl, Yozgat ve Kırşehir’deki Mini YEKA-GES ihalelerini kazandık ve toplam 35 MW’lık GES portföyü ile yenilenebilir enerji alanında yeniden faaliyet göstermeye başlayacağız. Bolu’da ise santral sahamız içinde karbon salınımını azaltmak amacıyla 35 MW kurulu güce sahip olacak bir güneş enerjisi santrali kurarak santralimizin hibrit dönüşümünün gerçekleştirilmesine karar verdik” dedi.

Özbekistan’daki yatırımlarımız şirketimizin yurt dışındaki en büyük santral projesi olup şimdiye kadar imzaladığımız en uzun vadeli dolar bazlı alım garantili anlaşmasıdır.

Haber Resimleri