Aksa Enerji Üretim A.Ş. 21 Mayıs 2010 tarihinde halka arz edilmiştir.
Üzgünüz, aradığınız içeriği maalesef bulamadık.
Başka bir kelime veya terim denemek ister misiniz?
Aksa Enerji, elektrik enerjisi üretim tesisi kurulması, işletmeye alınması, satın alınması, kiralanması, elektrik enerjisi üretimi, üretilen elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin müşterilere satışı alanında faaliyette bulunmaktadır.
Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin hisse senedi AKSEN kodu ile Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.
Aksa Enerji Üretim A.Ş. 21 Mayıs 2010 tarihinde halka arz edilmiştir.
Şirketimizin fiili dolaşımdaki pay adedi 243.686.576’dır.
Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin çıkarılmış sermayesi 1.226.338.236 TL, kayıtlı sermaye tavanı ise 10.000.000.000 TL’dir.
Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin %19,87’si halka açık olup, Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Geri kalan %80,13’ü ise Kazancı Holding A.Ş.’ye aittir.
İmtiyazlı hisse bulunmamaktadır.
Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin mali yılı Ocak-Aralık dönemini kapsamaktadır.
Aksa Enerji Üretim A.Ş. 3' er aylık dönemlerde finansal raporlarını açıklamaktadır.
Şirketimizin finansal raporlarına www.kap.gov.tr adresinden ve web sitemizin Yatırımcı İlişkileri başlığı altındaki Finansal Raporlar sekmesinden ulaşabilirsiniz.
Evet vardır. Web sitemizdeki Yatırımcı İlişkileri sayfasının altındaki Hisse Senedi Bilgisi sekmesinin altında Analist Takibi başlığında bulabilirsiniz
Aksa Enerji hisse senedi ile ilgili sorularınız için Yatırımcı İlişkileri Departmanı’na, e-mail yoluyla (investorrelations@aksa.com.tr) ya da 0 216 681 00 00 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
Şirketimizin kâr dağıtımına ilişkin temel esaslar Şirket Ana Sözleşmesinin 17. maddesinde detaylı olarak yer almaktadır.
Özetle, Türk Ticaret Kanunu, sermaye piyasası mevzuatı ve genel kabul gören muhasebe ilkelerine göre tespit edilen yıllık bilançoda gözüken net dönem kârı üzerinden, varsa geçmiş yılların zararının düşülmesinin ardından, dağıtılabilir net dönem karının asgari %50’sinin nakden ödenmesi veya sermayeye eklenmesi ve bu suretle ihraç edilecek payların bedelsiz olarak ortaklara dağıtılması veya her iki yöntemin belirli oranlarda birlikte kullanılması veya Şirket bünyesinde bırakılması şeklinde gerçekleştirilmesi ve dağıtım işlemlerinin mevzuatta öngörülen yasal sürelerde tamamlanması konularında karar vermeye Şirketimiz Genel Kurulu yetkilidir.
Kâr dağıtımına ilişkin teklif, Şirketimizin uzun vadeli stratejileri, finansman ihtiyaçları, kısa vadeli mali yükümlülükleri ile alacaklılarla yapılan anlaşmalarda yer alan şartları ve kârlılık durumu dikkate alınıp değerlendirilerek Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak Genel Kurulumuzun onayına sunulur.
Kâr payı hesap dönemi itibariyle mevcut payların tümüne bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın eşit olarak dağıtılır.
Kâr payı hakkına ve kârın dağıtımına ilişkin duyurular konusunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, II-19.1 sayılı Kâr Payı Tebliği ve sair sermaye piyasası mevzuatının ilgili hükümlerine uyulur. Şirket karına katılım konusunda Ana Sözleşmemizde imtiyaz bulunmaktadır.
Aksa Enerji’nin hisse senedi, BIST 100, BIST Yıldız, BIST Elektrik, BIST Sürdürülebilirlik, BIST Temettü, BIST Temettü 25, BIST Kurumsal Yönetim ve BIST Katılım 30 endekslerinde işlem görmektedir. Aksa Enerji ayrıca Mayıs 2021’den bu yana MSCI Türkiye endeksinde ve Eylül 2022’den bu yana FTSE Russell Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri endeksinde yer almaktadır.
Güncel bağlı ortaklık listesi için tıklayınız
Aksa Enerji'nin mevcut kurulu gücü 3.090 MW olup, bu kapasitenin 1.358 MW'lık kısmı yurtiçindeki operasyonlardan, geri kalan 1.732 MW ise yurtdışı faaliyetlerinden sağlanmaktadır. Yurtiçinde, Antalya'da (900 MW Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali), Bolu/Göynük'te (270 MW Yerli Linyit Kömür Santrali) ve Kıbrıs'ta (188 MW Akaryakıt Santrali) kapasite ile üretim yapılırken, yurtdışında Afrika operasyonları 546 MW (Gana 370 MW Çift Yakıt – Doğalgaz & Akaryakıt- Santrali, Mali 60 MW- Akaryakıt Santrali, Madagaskar 66 MW- Akaryakıt Santrali, Kongo 50 MW- Doğalgaz Santrali, Orta Asya'da ise Özbekistan'daki Taşkent A (240 MW- Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali), Taşkent B (252 MW- Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali), Buhara (298 MW- Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali) ve Talimercan (396 MW- Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali) santralleriyle 1.186 MW kapasiteye sahiptir.
Aksa Enerji, yurtdışı operasyonlarında “al ya da öde” (take-or-pay) mekanizmasını içeren garantili ve uzun vadeli döviz bazlı kontrat yapısına sahiptir. Kontrat vadeleri 15-25 yıl arasında değişmektedir. Sözleşmeler kapsamında yakıt geçişken maliyet olup, yakıt riski taşınmamaktadır. Bu kapsamda, Aksa Enerji tüm yurtdışı faaliyetlerinde yakıt maliyetlerindeki dalgalanmalardan etkilenmemektedir.
31 Mart 2025 tarihi itibarıyla Antalya 900 MW doğalgaz kombine çevrim santralimizin satışlarının %46'sı spot piyasaya, %35'i ikili anlaşmalarla ve %19'u ise yan hizmetler piyasasına yapılmıştır. Bolu 270 MW yerli linyit kömür santralimizin satışlarının %2’si spot piyasaya, %95’i ikili anlaşmalarla ve %3‘ü ise yan hizmetler piyasasına yapılmıştır.