MENÜ EN

Haberler

« Geri
Kazancı Holding YK Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı, Dünya Gazetesi Enerji'ne Konuştu.

Kazancı Holding YK Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı, Dünya Gazetesi Enerji'ne Konuştu.

30.09.2022

Kuruluşlarından bu yana geçen 25 yılda 30’dan fazla enerji santrali kurup işlettiklerini söyleyen Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Bugün, 7 ülkede kurulu, 12 santral ile global bir enerji şirketiyiz” dedi.

AKSA Enerji’nin 1997 yılında enerji sektöründeki AKSA Grup şirketleri arasındaki yerini aldığını açıklayan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, Aksa Enerji'yi, “Türkiye’nin halka açık en büyük global elektrik üreticisi” olarak tanımlıyor. Kazancı, "Kuruluşumuzdan bu yana doğal gaz, rüzgar, hidroelektrik, solar gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla enerji santrali kurduk ve işlettik. Bugün, Aksa Enerji Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Gana, Mali, Madagaskar, Özbekistan ve Kongo Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülkede, 12 santral ile 2.700 MW’ı aşan kurulu güç ile faaliyet gösteren global bir enerji şirketi konumunda” dedi.

 

Özbekistan’da 450 Milyon Dolara 3 Santral Yatırımı

Özbekistan’ın Taşkent ve Buhara şehirlerinde yatırım yaptıkları santrallerin inşaatlarını kısa surede tamamlayarak 2022 yılı içerisinde ticari üretime başladıkları bilgisini veren Kazancı, “740 MW kurulu güce sahip iki ayrı şehirdeki üç santralimiz için toplam 450 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdik. Dolar bazlı sözleşme ile 25 yıl boyunca işleteceğimiz bu santrallerin ticari üretime başlamasıyla Özbekistan’ın artan enerji arz güvenliğine destek olmanın yanı sıra ülkemize de döviz girdisi sağlayarak faaliyet gösterdiğimiz her iki coğrafyaya da katma değer yaratıyor olacağız” diye konuştu. Başarısıyla Aksa Enerji için referans niteliği taşıyan Özbekistan’daki üç adet santral projesinin, Orta Asya’da yeni bir projenin kapısını araladığını vurgulayan Kazancı şu açıklamayı yaptı, “Kazakistan’ın Kızılorda şehrinde tamamlandığında 240 MW kurulu güce sahip olacak kombine ısı ve enerji santralinin ihalesini kazandık ve Kazakistan Enerji Bakanlığı’na bağlı RFC ile 15 yıllık kapasite sözleşmesi imzaladık. Kızılorda santral projemizi 2025 yılı içerisinde tamamlayarak üretime başlayacağımızı öngörüyoruz.”

Dengeli bir portföy oluşturma hedefiyle Asya’dan Afrika’ya kadar çok geniş bir coğrafyada yatırım fırsatlarını gözettiklerini dile getiren Cemil Kazancı, önceliklerinin bu hedef doğrultusunda hem yurt içi hem de yurt dışı yatırımlarını çeşitlendirmek olduğunu söyledi. Mevcut gelirlerini Türkiye ve KKTC, Afrika ve Orta Asya üçgeninde çeşitlendirdikleri bilgisini veren Kazancı, “Bu da hem gelirlerimiz hem de EBITDA karlılığımızı çok daha dengeli bir pozisyona getirmiş durumda. Mevcut portföyümüze eklemeyi hedeflediğimiz ilk ülke Kazakistan ve bu hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Ardından sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda yeni ülke ve projeleri değerlendiriyor olacağız” dedi. 

“2021 Bizim İçin Rekorlar Yılı Oldu”

2021'in kendileri için başarılar ve rekorlar yılı olduğunu belirten Kazancı, Asya ve Afrika’daki yatırımları sayesinde net karlarını 1,68 milyar TL ile 3 kattan fazla artırdıklarını söyledi. FAVOK ve ciroda rekor büyüme kaydettikleri bilgisini veren Kazancı, “450 milyon dolar tutarıyla tarihimizin en büyük yurt dışı yatırımını hayata geçirdik. 2022'nin ilk yarısında net karımızı gecen yılın aynı dönemine göre 5 kat artırarak 2,46 milyar TL seviyesine yükselttik. Satış gelirlerimizi yaklaşık 4 kat artırarak yılın ilk 6 ayında 18,6 milyar TL ciro gerçekleştirdik. Finansal başarımız hisse senedi performansımıza da yansıdı ve bu başarı uluslararası piyasalarda da karşılık buldu. 2021 Aralık – 2022 Haziran döneminde piyasa değerini %141 artıran Aksa Enerji, Financial Times Stock Exchange (FTSE) Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri Endeksi'nde büyük ölçekli şirketler endeksine dahil edildi” dedi.

 

Aksa Enerji BIST 30 Endeksi’nde yer alacak

 Aksa Enerji, Borsa İstanbul tarafından yayınlanan duyuru kapsamında, 1 Ekim 2022 itibarıyla BIST 30 Endeksi’nde yer alacak. Listede elektrik üreticisi olarak sadece Aksa Enerji’nin yer aldığı BIST 30 Endeksi; Borsa İstanbul’da işlem gören hem işlem hacmi hem de piyasa değeri en yüksek 30 şirketin hisse senetlerinin performanslarının ölçülmesiyle oluşturuluyor.

 

 

Haber Resimleri