MENÜ EN

Haberler

« Geri
Aksa Enerji CFO'su Nuri Tezel, Dünya Gazetesi'ne Aksa Enerji'nin gelecekteki yatırım planlarını anlattı ve COVID-19'un sektöre etkilerini değerlendirdi

Aksa Enerji CFO'su Nuri Tezel, Dünya Gazetesi'ne Aksa Enerji'nin gelecekteki yatırım planlarını anlattı ve COVID-19'un sektöre etkilerini değerlendirdi

1.10.2020

Aksa Enerji CFO’su Nuri Tezel, mayıs ayında Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını içeren bir anlaşmanın Özbekistan Enerji Bakanlığı ile imzalandığına işaret etti. Tezel, “Santral için gerekli yer tahsislerinin sağlanmasının ardından 1 yıl gibi kısa bir sürede bu santrali hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 25 yıl boyunca işleteceğimiz bu santralle birlikte Türkiye, Afrika ve KKTC dışında farklı bir coğrafyadaki ilk projemizi gerçekleştirecek olmanın heyecanı içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Afrika kıtasında yeni projelerle ilgili farklı ülkelerle görüşmelerinin sürdüğünü anlatan Tezel, “Kamerun ve Kongo’da enerji santrali kurmak amacıyla bu ülkelerde yerel şirketler kurduk. Aksa Enerji olarak, başta Afrika olmak üzere Latin Amerika’dan Asya’ya pek çok kıtada acil enerji ihtiyacı olan ülkelerde yatırımlarımızı çeşitlendirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

COVID-19 salgınının enerjiden otomotive, perakendeden teknolojiye kadar birçok sektörü etkilediğinin altını çizen Tezel şunları söyledi: “Salgın döneminin ilk aşaması olarak adlandırabileceğimiz haziran ayına kadar olan dönemde sanayi sektörünün durması, üretilen enerjinin kullanılamamasını da beraberinde getirdi. Özellikle Mart ayı ortasından itibaren elektrik talebinde düşüş başladı, Nisan ayında ise en düşük seviyeye geldi. Mayıs ayı itibarıyla ise talep tarafında tekrar yukarı yönlü toparlanma başladı. Öte yandan, enerjinin temel biri ihtiyaç olduğu günümüzde gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki santrallerimiz kesintisiz hizmet vermeye devam etti. Haziran ayı itibarıyla normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte arz talep dengesinin de stabilize olduğunu söyleyebiliriz.”

Haber Resimleri