MENÜ EN

Haberler

« Geri
Aksa Enerji, Kazakistan Sözleşmesini resmî törenle kutladı

Aksa Enerji, Kazakistan Sözleşmesini resmî törenle kutladı

7.09.2022

Aksa Enerji, tamamlandığında 240 MW kurulu güce sahip olacak Kızılorda kombine ısı ve enerji santralinin sözleşmesini, santral sahasında düzenlenen resmî törenle kutladı.

 

Türkiye’nin global enerji markası Aksa Enerji, Kazakistan Enerji Bakanlığı’na bağlı RFC (Financial Settlement Center of Renewable Energy Limited Liability Partnership) ile imzaladığı 15 yıllık kapasite sözleşmesini, Kızılorda şehrindeki santral sahasında gerçekleştirilen resmî törenle kutladı. Tamamlandığında 240 MW kurulu güce sahip olacak kombine ısı ve enerji santralinin, şehrin hem ısı hem de enerji ihtiyacını karşılayacağı bildirildi.

Eyalet Hâkimi ve yerel yönetim mensuplarının da yer aldığı törende konuşan Aksa Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Korkut Öztürkmen, “Orta Asya’nın güçlü geleceğine inanıyoruz. Tecrübemiz ve etkin proje yönetim kabiliyetimizle hızla ticari üretime başlamayı başardığımız toplam 740 MW kurulu güce sahip Özbekistan projemizden sonra, şimdi de Orta Asya’nın yükselen yıldızı Kazakistan’dayız. Kazakistan’ın Kızılorda kentinde tamamlandığında 240 MW kurulu güce sahip olacak doğal gaz kaynaklı kombine ısı ve enerji santralini 2025 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Santralin ticari faaliyete başlamasıyla birlikte bu projeyle portföyümüzdeki santrallerden farklı olarak hem ısı hem enerji üretimi gerçekleştiriyor olacağız. 15 yıllık kapasite sözleşmesi kapsamında imzaladığımız Kızılorda kombine ısı ve enerji santrali bu özelliğiyle kapasite bedeli, enerji ve ısı satışı olmak üzere üç farklı gelir kalemine sahip olacak. Kızılorda kombine ısı ve enerji santrali projesi, sürdürülebilir büyüme ve kârlılık stratejimiz kapsamında portföyümüzün coğrafi dağılımındaki dengeyi artırmasının yanı sıra, sunduğu yeni gelir kalemleriyle de ciro ve kârlılık anlamında çeşitlilik yaratmamıza katkı sağlayacak” dedi.

Kazakistan’ın, kömür kaynaklı baz yük santrallerine bağlı bir enerji sistemine sahip olduğunu belirten Öztürkmen, “Baz yükün daha temiz ve daha verimli bir enerji kaynağı olan doğal gaza aktarımı hem çevre hem de ülke ekonomisi için verimli bir hamle olacak. Şu an küresel anlamda bir krize dönüşen ısınma konusuna da katkı sunacağımız için ayrıca sevinçli ve heyecanlıyız” şeklinde konuştu.

 

Haber Resimleri